Kajian saintifik menunjukkan roselle terbukti mengandungi khasiat dan nilai perubatan yang cukup tinggi. Ekstrak roselle mengandungi vitamin C iaitu asid askorbik pada tahap yang tinggi, asid malik, aspartik asid den antosianin, A ntos ianin adalah pigmen yang memberi warna kemenhan kepada roselle. Ia berkhasiat sebagai antioksidan yang mana dapat membantu proses metabolisma sekiranya diambil se- cara berterusan.
Ia
mengandungi kandungan vitamin C yang tinggi iaitu sebanyak 260-280 milligram
bagi seuap 100gram roselle kering. Selain itu”setiap 1009 roselle segar
mengandungi 2,85 ug vitamin D, 0.04 mg vitamin 81,0.06 vitamin 82 dan 0.05 mg
vitamin 92 kompleks.
Penyalut
bunga roselle boleh diproses untuk dijadikan hasilan makanan/minuman seperU
kordial, pati, jem, halwa, puri dan ser- buk. Malahan kepada pelbagai produk
kesihatan dan penjagaan diri. Selain menjadi nilai tambah hasilan lain seperti
tart, bahulu, kek, muffin, coklat dan acar buah-buahan.
KEBAIKAN
PENGAMBILAN ROSELLE :-
- Membantu
penghadaman
- Melembutkan
dan menyihatkan kulit
- Membantu
melancarkan pembuangan air kecil
- Membantu
mengurangkan pengumpulan lemak
- Membantu
mengurangkan tekanan darah tinggi
- Mengurangkan
haba badan, batuk dan mencairkan kahak
Antara
lain roselle juga ada zat-zat berikut;
Rozel
(Roselle) atau dikenal dengan nama latin Hibiscus Sabdariffa, merupakan
tumbuhan yang memiliki banyak khasiat untuk kecantikan dan kesihatan. Jangan
terkejut, ia mempunyai 3 kali lebih banyak vitamin C daripada anggur. Dr. Abdul
Aziz Sharaf dari Sudan Research Unit, Institute of African and Asian Studies
telah mengadakan penelitian mengenai khasiat bunga rozel dan mendapat
Khasiat:
-
Membantu proses pencernaan, meningkatkan kelenjar usus dan berfungsi sbg tonik.
-
Memperlancar peredaran darah.
- Mengubati
luka luar dan dalam.
-
Mengubati penyakit kulit, menghaluskan kulit dan memperlambat penuaan,
menyebabkan wajah nampak muda dan berseri.
- Sbg
diuretic, penurun suhu dan pereda rasa nyeri (penenang alami.)
-
Bersifat detoksifikasi, membuang racun.
-
Mempunyai efek anti kejang otot.
-
Memiliki zat anti bakteria dan anti virus.
-
Membunuh bakteria penyebab TBC.
-
Memiliki zat anti kejang saluran pernafasan
-
Mencegah peradangan pada saluran kencing dan pembentukan batu karang.
-
Mencegah penyakit jantung.
-
Mengatasi masalah selsema, batuk, dan demam.
-
Mengubati asma dan alergi.
-
Mengubati insomnia.
-
Menormalkan kadar gula darah, tekanan darah, kolestrol, dan asam urat.
-
Mengatasi penyakit kardiovaskular/darah tinggi.
- Vitamin
C dan serat yang tinggi yang terdapat dalam rozel mampu bertindak sebagai anti
oksidan dan sebagai anti kanser.
-
Meningkatkan stamina dan daya tahan tubuh
-
Menyihatkan mata
-
Menyeimbangkan berat badan.
-
Mengurangi panas dalam .
-
Menurunkan tingkat penggumpalan lemak di hati.
-
Mengubati pening kepala/migraine.
-
Membantu memulihkan dari ketergantungan ubat dan alkohol.
-
Menghilangkan sakit sakit di badan.
-
Membantu mencerdaskan otak pada anak-anak kerana mengandungi Omega 3 dan DHA
- Dapat
mengurangi risiko osteoporosis.
-
Mengobati sakit tenggorokan dan sawan.
-
Mengatasi masalah stress/tekanan.
Kandungan Rozel:
Mengandung
vit.C kadar tinggi (tiap 100 gram Roselle mengandung 280 mg Vit. C);Vit.B1, B2;
D, dan Niasin; Protein 1,145 gr;Lemak 2,61 gr;Serat 12gr; Kalsium 1,263
gr;Fosfor 273.2 mg;Zat besi 8,98 mg; Malic Acid 3,31%;Fruktosa 0,82%;Sukrosa
0,24%; Karoten 0,029%;Tiamin 0,117 mg;Niasin 3,765 mg; juga mengandung 18 asam
amino yang diperlukan tubuh; Gossypetin Anthocyanin; Potassium, dan Flavonoid.
0 comments:
Post a Comment